2013/10/26

en lördag med sofförsäljning & nudelsoppa.


Min syster och hennes sambo har just åkt hem, de har köpt vår soffa 
och imorgon hämtar vi vår nya, vi har storstädat hela vardagsrummet 
[så härligt] och för tillfället sitter vi i trädgårdsmöblerna, haha!


 Sen åt vi lite mysig middag med levande ljus. Jim åt fiskgratäng,
och jag lagade den här soppan för andra gången den här veckan...


Den är verkligen jättegod och enkel, här kommer receptet, för fyra personer:
 
Ingredienser:
En halv purjolök
Två morötter
Två vitlöksklyftor
En halv röd chilifrukt
Tre tomater
100 gram färska champinjoner
Två matskedar tomatpuré
Fisksås och chilisås
9 deciliter grönsaksbuljong på tärning
Cirka 300 gram laxfilé
En burk musslor i vatten
En halv deciliter pressad limesaft
 
Till servering: Risnudlar och färsk koriander.
 
Såhär gör du:
01. Skölj purjolöken, skala morötter och vitlök, skiva purjolöken 
och morötterna i sneda skivor, finhacka [eller riv] vitlöken.
 
02. Strimla chilin, tärna tomaterna grovt, och skiva champinjonerna.
 
03. Fräs purjolök, morötter och vitlök i en gryta. Tillsätt chili, tomater, 
tomatpuré, fisksås, chilisås & buljong. Låt det koka sakta i ca tio minuter.
 
04. Skär bort skinnet från laxen och skär den i tärningar. Lägg i 
chaminjoner och lax, låt det sjuda i några minuter tills fisken är klar. 
Häll i musslorna med sitt spad och låt det bli varmt.
 
05. Smaksätt med färskpressad lime.
 
06. Servera med risnudlar och grovhackad koriander.
 
Fotnot:
Jag använder chalottenlök istället för purjolök då jag helt enkelt inte tycker att purjo passar i rätten. Jag skållar tomaterna innan jag hackar dem och skär bort kvisthålet. Jag steker till champinonerna ihop med morötterna då jag inte gillar endast "kokta" champinjoner. Jag använder inte buljong utan smular bara i en buljongtärning (ekologisk!) och sen gör vätskan från tomaterna, musselvattnet, en skvätt sojamjölk och en skvätt vitt vin resten av jobbet. Jag brukar inte heller ha i lax då det räcker alldeles utmärkt med musslorna. Ja och så brukar det bli så matigt att nudlarna är helt överflödiga och jag använder persilja istället för koriander, snuskigt mycket persilja faktiskt, det är ju så gott! ;)
 
Mitt betyg:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

kommentarer publiceras direkt utan granskning, du som kommenterar ansvarar själv för innehållet i kommentaren. jag uppmanar dig att använda en vänlig ton, och ett civiliserat språk.


mille bisous, edie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...