2013/10/18

jag tror att musslan slöt sig nu faktiskt.


Ikväll lagade jag något som jag har varit sugen på i evigheter - Moules Mariniéres

Musslor är lite bortglömda i mitt kök, jag köpte en konserv och tyckte att 
det smakade blahablaha, typ. Men sen lagade kocken på mitt jobb en 
FANTASTISK Bouillabaise med enorma blåmusslor i och det var SÅ gott!
Och nu på midsommarafton firade vi med en av Jims vänner och hans nya 
tjej, då både jag, Jim och Jamela totalt ratar "midsommarmat"(*) så hade 
hon lagat gudomliga Italienska musslor istället med massor av tomat, vitlök, 
lök, chili och örter, och jag kan ju lugnt säga att vi åt tills vi sprack!
Jag har testat att göra Moules Mariniéres en gång tidigare faktiskt, och resultatet 
blev sådär, men det var mest för att jag blev stressad över det där om musslorna 
öppnar sig eller inte, men det visade sig ju vara omöjligt att missa. Och så var 
jag hemma hos min pappa och lagade dem och han började med att först nästan 
vägra köra mig till affären för att köpa dem bara för att han inte tyckte att jag skulle 
äta det(!) och sen hispade han runt mig hela tiden när jag skulle laga dem, haha.
Men Iallafall, ikväll testade jag igen och det blev SÅ gott! 
Och åh vad mätt jag är nu! Det här kan bli en ny favoriträtt! ^^

Leif Mannerströms recept på Moules Marinières (som jag ändrat lite).

Ingredienser:
Ett kilo blåmusslor
En gul lök
Två vitlöksklyftor
Olivolja
En bunt persilja
Två deciliter vitt vin
Två deciliter grädde
Salt och peppar

Gör såhär:
1. Tvätta musslorna i kallt vatten.  
2. Knacka öppna musslor försiktigt mot diskbänken. De musslor som inte sluter sig slängs.
3. Fräs hackad lök och vitlök i olivoljan.
4. Tillsätt musslor, häll på vin och grädde.
5. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig.
6. Salta och peppra.
7. Lyft ur musslorna och håll dem varma, låt soppan koka ner lite.
8. Servera musslorna i en stor skål, slå över soppa och persilja.
9. Ät och njut!

Fotnot:
Mina schalottenlökar hade på ett magiskt sätt hoppat ur varukorgen och var spårlöst borta när jag kom hem, så jag använde en vanlig simpel gul lök. istället, och det gick finfint. Jag lät persiljestjälkarna koka med ända tills det sista momentet för lite extra smak. Och så hade jag SJUKT mycket persilja i, eftersom jag ÄLSKAR persilja. Mycket gott! ^^


Mitt betyg:


* Midsommarmat = Potatis, sill och gräddfil. Alltså jag fattar att det här kanske ansågs vara lite festligt i fattigsverige ("Nu ongar ska vi käka SILL, å int nog mä dä, vi ska ha gräddfil te åsså), men säg att detta inte var den tradition som det är nu, och du till exempel blev hembjuden till din arbetskamrat och hens partner för första gången på middag. Du har klätt upp dig lite extra, köpt med en flaska rosé, de har dukat fint med fräscha snittblommor och ljuslyktor, ni sätter er och blir serverade - KOKT POTATIS, MATJESSILL OCH GRÄDDFIL?! Nä, du hör ju själv att det inte är okej...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

kommentarer publiceras direkt utan granskning, du som kommenterar ansvarar själv för innehållet i kommentaren. jag uppmanar dig att använda en vänlig ton, och ett civiliserat språk.


mille bisous, edie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...