2018/04/17

My (vegetarian) Boeuf Bourguignon

Denna rätten lagar jag minst en gång i veckan, så gott!
Till och med Jim som är en inbiten köttätare tycker om
det, bara en sån sak! Receptet brukar räcka till två pers


INGREDIENSER:

~ Vegokött för två personer (jag brukar använda Veggi
strimlor som man blötlägger innan tillagning)

~ Två morötter 

~ Champinjoner efter smak (det vill säga, massor!)

~ Två gula lökar och två-tre vitlöksklyftor

~ Timjan, salt och peppar

~ Tomatpuré

~ En tärning Umamibuljong

~ En nypa vetemjöl (kan uteslutas)

~ Två deciliter rött vin och två deciliter vatten

~ Tre lagerblad


GÖR SÅHÄR:

01. Lägg Veggi-strimlorna i vatten minst en
timma innan tillagning, men helst längre...

02. Skala och skiva morötterna, löken, och vitlöken,
klyfta champinjonerna, krama vattnet ur strimlorna.

03. Stek i omgångar strimlorna, champinjonerna, och
lök/vitlök/morötter, lägg över i en gryta efterhand.

04. Krydda med timjan, salta och peppra, strö
eventuellt över lite vetemjöl och rör om.

05. Häll i en rejäl klick tomatpuré, rör om,
låt den fräsa med en liten stund för mer smak.

06. Smula i Umamibuljongtärningen.

07. Häll på vatten och rött vin, stoppa i tre
lagerblad, låt koka upp, sätt ner värmen och
låt sedan koka i en timma (späd eventuellt
med lite vin och/eller vatten om det behövs.

08. Servera med kokt ris, ät och njut!

BON APPÉTIT!

SLEEVENOTES:

Veggistrimlorna är perfekta i konsistensen, men de 
smakar väldigt mycket soja, så stek dem ordentligt.

Välj ekologiskt i allmänhet, men morötter och
tomatpuré i synnerhet, det gör verkligen skillnad.

Använd inte något blaskigt skitvin, välj ett
riktigt gott! (Jag använder alltid Apothic red)

Mjölet kan uteslutas, eller kanske bytas ut 
mot till exempel Maizena eller potatismjöl?

Låt gärna grytan svalna av och värm upp den
igen när du ska äta, den blir ännu godare av att
stå till sig. Lika god dagen efter med andra ord.

I originalreceptet ingår bacon, har inte testat än,
men tänkte ha i någon slags vego-bacon nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

kommentarer publiceras direkt utan granskning, du som kommenterar ansvarar själv för innehållet i kommentaren. jag uppmanar dig att använda en vänlig ton, och ett civiliserat språk.


mille bisous, edie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...